<a href="/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD">Σε πείσμα των καιρών</a> <a href="/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82">Υποδοχή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες</a> <a href="/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1">Η ενορία στα σχολεία</a> <a href="/%E1%BC%84%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%E1%BD%B6%CE%BD-0">Ἄξιον Ἐστὶν</a> <a href="/%E1%BC%95%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%E1%BD%B8-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1">Ἕνα σχολικὸ γεμάτο πώματα</a>

Το μυστικό όπλο των Ελλήνων

Το μυστικό όπλο των Ελλήνων

 «Οι Έλληνες έχουμε ένα μυστικό όπλο,  το οποίο μας κάνει και αντέχουμε και πορευόμαστε παρά την ασφυκτική  καταπίεση μας. «Βοήθα Παναγιά» ακούς από κάθε στόμα. Ακούω από την Πειραϊκή Εκκλησία, κάθε μέρα γίνονται σε όλη την Ελλάδα, αγρυπνίες, παρακλήσεις, έχουμε τα μοναστήρια, το Άγιον Όρος και εκεί ακατάπαυστα προσεύχονται οι πατέρες και η Παναγία τρέχει εις αρωγή.» Με αυτά τα λόγια μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Αχελώου Ευθύμιος στο κήρυγμα του κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου, απευθύνθηκε στους πιστούς που προσήλθαν να τιμήσουν την Θεοτόκο με αφορμή την ανάμνηση της καταθέσεως του εικονίσματος της Παναγίας Οστρομπράμσκα στο ναό, έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας για την δύσκολα πορευμένη πατρίδα μας.

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε θεία Λειτουργία και λιτάνευση του εικονίσματος της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Βελεστίνου Δαμασκηνού. Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης επέδωσε τους διορισμούς των νέων εκκλησιαστικών συμβούλων για την τριετία 2014-2016  και ενεχείρισε το μετάλλιο τιμής της ενορίας σε δύο παλαιούς εκκλησιαστικούς συμβούλους, τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο που διετέλεσε αντιπρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου και την Δήμητρα Σπανάκη που υπηρέτησε ως ταμίας αυτού, ενώ τους επαίνους επέδωσαν αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Ηλιουπόλεως και ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης.  Προηγουμένως απονεμήθηκε τιμητική  πλακέτα εκ μέρους της ενορίας, στην πρεσβυτέρα Μαρία χήρα πρεσβυτέρου Δημητρίου Παλούκη, για την συμπλήρωση 100 ετών της ζωής της. Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός, συγχαίροντας την εκατοντάχρονη  πρεσβυτέρα, είπε «πίσω από κάθε μεγάλο έργο κρύβεται μια γυναίκα. Στο έργο της σωτηρίας μας υπήρξε η Παναγία, την οποία και σήμερα τιμούμε στην ενορία σας, αλλά και πίσω από το έργο ενός ιερέως υπάρχει η θαυμαστή αρωγή μια πρεσβυτέρας που είναι ο Κυρηναίος, στο Γολγοθά της Ιερωσύνης». Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων για την απόδοση  τιμής στα ανωτέρω πρόσωπα, ανέγνωσε και επιστολή του Μητροπολίτου Φωκίδος Αθηναγόρα, με την οποία συγχαίρει για την τιμή της εκ Δωρικού Φωκίδος πρεσβυτέρας, και εύχεται εις αυτήν αναφερόμενος στην διακονία του μακαριστού πρεσβυτέρου Δημητρίου, στην ορεινή Δωρίδα.

Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε ιερά παράκληση στην Παναγία την επονομαζόμενη Οστρομπράμσκα, ποίημα, όπως και οι λοιποί ύμνοι της ακολουθίας της μοναχής Ισιδώρας, καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων. Ακολούθησε χοροεσπερίδα στην αίθουσα «πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης» με την συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Συγχορδία».