<a href="/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD">Σε πείσμα των καιρών</a> <a href="/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82">Υποδοχή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες</a> <a href="/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1">Η ενορία στα σχολεία</a> <a href="/%E1%BC%84%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%E1%BD%B6%CE%BD-0">Ἄξιον Ἐστὶν</a> <a href="/%E1%BC%95%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%E1%BD%B8-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1">Ἕνα σχολικὸ γεμάτο πώματα</a>

Η Παναγία Οστρομπράμσκα

ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΣΤΡΟΜΠΡΑΜΣΚΑ

Με λαμπρότητα εορτάζεται στις 16 Φεβρουαρίου η Παναγία Οστρομπράμσκα, στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, όπου υπάρχει μεταλλικό αντίγραφο της εικόνος Της.

Η εορτή για την ενορία της Αγίας Μαρίνης, ως ανάμνηση της καταθέσεως στο Ναό, αντιγράφου της Εικόνος της Παναγίας Οστρομπράμσκας, καθιερώθηκε υπό του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου κυρού Χριστοδούλου.

Κατά το ιστορικό, στις 16/2/1997 στο Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέσθηκε στο ναό της Αγίας Μαρίνης υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Μπιαλύστοκ και σήμερα Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα με τον Επίσκοπο τότε Διαυλείας και σήμερα Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, η Ιερά εικόνα προσεφέρθηκε ως δώρο από του πρώτου εις τον δεύτερον και από εκείνου αφιερώθηκε στο Ναό.

Η εικόνα αρχάς του 2001 αφαιρέθηκε υπό αγνώστου προσώπου, από το Ιερό Βήμα του Ναού. Μετά την διαπίστωση του γεγονότος, αυτό κοινολογήθηκε στην ενορία, και προσκλήθηκε η κοινότητα σε προσευχή στην Παναγία.

Επί ικανό χρονικό διάστημα, εψάλλετο στο ναό κάθε Δευτέρα παράκληση, με αίτημα τον φωτισμό του διαρπάξαντος το Ιερό Εικόνισμα, ώστε να το επιστρέψει στην φυσική του θέση. Θεού ευδοκία με την έναρξη του όρθρου της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών του 2002, άγνωστη γυναίκα παρέδωσε στον παγκάρι του Ναού δέμα, λέγοντας να παραδοθεί σε συγκεκριμένο εφημέριο.

Ο εφημέριος, εργαζόμενος εκτός ενορίας επέστρεψε την επομένη Παρασκευή το πρωί, όπου παρέλαβε το δέμα και διαπίστωσε την επιστροφή της Ιεράς Εικόνος, συνοδευόμενης από σημειώματος.

Ήταν Παρασκευή του Ακάθιστου, και με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες αναγγέλθηκε το γεγονός και εψάλλησαν το απόγευμα οι Χαιρετισμοί προ του επιστραφέντος Ιερού εικονίσματος της Παναγίας Οστρομπράμσκας.

Έκτοτε το εικόνισμα τοποθετήθηκε επί κουβουκλίου και παραμένει εις προσκύνηση εις το δεξιό μέρος του προνάου.

Το πρωτότυπο της Ιεράς Εικόνος, βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Άννης, στην παλαιά πόλη της Βίλνας, πρωτεύουσας της Λιθουανίας.

Κατά την παράδοση είναι τεταρτημόριο παλαιάς εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που δωρήθηκε στον βασιλιά της Πολωνίας και Λιθουανίας ως δώρο γάμου με πριγκίπισσα της αυλής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην βάση της υπάρχει ένα ασημένιο μισοφέγγαρο που είναι αφιέρωμα του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Olgierd, για την νίκη του εναντίον των Τατάρων την Κριμαία.