<a href="/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD">Σε πείσμα των καιρών</a> <a href="/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82">Υποδοχή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες</a> <a href="/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1">Η ενορία στα σχολεία</a> <a href="/%E1%BC%84%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%E1%BD%B6%CE%BD-0">Ἄξιον Ἐστὶν</a> <a href="/%E1%BC%95%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%E1%BD%B8-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1">Ἕνα σχολικὸ γεμάτο πώματα</a>

Ο διάκος μας έγινε παπάς

Ο διάκος μας έγινε παπάς

 Κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, αδεία και ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ιερουργήθηκε και η εις πρεσβύτερον Χειροτονία, του διακόνου του Ναού μας, π. Δαμασκηνού Φυλακτου.

Τελετουργός των Ιερών Μυστηρίων, υπήρξε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, ενώ ως συλλειτουργοί κύκλωσαν το Ιερό θυσιαστήριο οι Μητροπολίτες Γουϊνέας Γεώργιος και Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος.

Εκ του χορού των πρεσβυτέρων παρέστησαν ως λειτουργοί ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, οι Αρχιμανδρίτες Κύριλλος Συκής εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Τίτος Γερονικολός εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Χακλίδος, Χρυσόστομος Βολάντε εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας, Διονύσιος Κατερίνας, Φιλόθεος Ορφανουδάκης και Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Φίλιππος Βοεβόντις εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, Ιουστίνος Τζερέμικ και Ευσέβιος Μεάντζια εκ της Εκκλησίας της Σερβίας, καθώς και οι διάκονοι Μύρων Δεληγιαννίδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Φώτιος Καραδήμας και Εμμανουήλ Χριστοφόρου εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Γεώργιος Σταθόπουλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας.

Προσήλθαν επίσης συμπροσευχόμενοι οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Λαζαρίδης εκ της Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ιωακείμ  Σωτηρόπουλος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Χριστοφόρος Οικονομίδης εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και Ιωάννης Γαζέτας εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Οικονόμος Νικόλαος Κουλιανόπουλος της εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Γουϊνέας και ο πρεσβύτερος Παναγιώτης Δάλας της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου προ της χειροτονίας προσεφώνησε τον χειροτονούμενο ενώ ομοίως έπραξε και ο Μητροπολίτης Γουϊνέας ο  οποίος και τον χειροθέτησε εν συνεχεία εις Αρχιμανδρίτη, αναφερθείς εις την υπηρεσία του και παρά τω Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Ο χειροτονούμενος αντιφωνώντας είπε μεταξύ άλλων " «Είπεν ο κύριος τις εαυτού μαθητές Υμείς εστέ το φως του κόσμου». Κι αν τούτη την ώρα λογίζομαι ως μαθητής Του, δεν τολμώ να κοιτάξω το Φως, δηλαδή Εκείνον που ονομάστηκε ήλιος τις δικαιοσύνης, γιατί νιώθω τα φτερά με τα οποία προσκαλούμε να πετάξω προς το «ιερουργείν τον λόγον της αληθείας» όπως εκείνα του μυθικού Ικάρου που πλησιάζοντας το φως, ετάκισαν από την θερμότητά του και οδήγησαν τον υψιπέτη στα σκοτεινά βάθη της θαλάσσης.  

Με αυτή την ατολμία, ακούω τον ευαγγελιστή Ματθαίο να συνεχίζει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή λέγοντάς μου το «ούτω λαμψάτο το φως ημών έμπροσθεν των ανθρώπων όπως είδοσιν ημών τα καλά έργα και δοξάσοσιν τον πατέρα ημών τον εν τοις ουρανοίς». Και με το θάρσος που ένα νήπιο προσεγγίζει τον πατέρα του, προσεγγίζω την Σεβασμιότητά σας τον ιστάμενο εις τύπον και τόπον του πατέρα Χριστού για να σας ακούσω να μου επαναλαμβάνετε τα λόγια του Παύλου που ειπώθηκαν σήμερα προς τον Τίτο: «Πιστός ο λόγος και περί τούτον βούλομαι σε διαβεβαιούσθαι  ίνα φροντίζωσι καλόν έργων προΐστασθαι οι πεπιστευκότες τω Θεω»  

 Ἀπὸ όταν στην πνευματική Σας συγγένεια εντάχθηκα, Σεβασμιώτατε, Μητροπολῖτα Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνέ, τούτο γνωρίσα καὶ βιώσα, ότι καλών έργων προΐστασθαι πεπληρωμένων με το φώς που εκπέμπει η πρός πάντας ανθρώπους ανιδιοτελής αγάπη Σας που εμπνέεται από την ελπιδοφόρα πίστη Σας στον Θεό. Ἔχετε ὑπάρξει οὐσιαστικὸς ρυθμιστής και συμπαραστάτης  σὲ  πολὺ σημαντικὲς  στιγμὲς καὶ ἀποφάσεις τῆς ζωῆς μου. Ήσασταν εκείνος που ως ο πατήρ του πατρός μου, με βοηθήσατε να κατανοήσω  την φωνή του Κυρίου που μου έλεγε: «ἔξελθε ἐκ τῆς γῆς σου καὶ ἐκ τῆς συγγενείας σου καὶ ἐκ τοῦ οἴκου τοῦ πατρός σου καὶ δεῦρο εἰς τὴν γῆν, ἣν ἄν σοι δείξω».

 Έτσι αξιώθηκα με την προτροπή σας, να υπηρετήσω σε τόπους μακρινούς, αλλά ευλογημένους από τον Θεό, δύσβατους, αλλά εύφορους για τον Λόγο, απαραμύθητους, αλλά φιλόξενους από τον ιθαγενή. Εκεί σε ώρες χαράς και λύπης, αδιάπτωτα το ενδιαφέρον Σας με στήριζε, αλλά και η χαρισματική προσωπικότητά Σας με ενέπνεε, ώστε να συνεχίζω τον αγώνα. Με εμπιστευτήκατε στα χέρια στου φίλου σας, Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ Θεοδώρου, όπου κοντά του γνώρισα τους ανθρώπους που αφιέρωσαν όπως και εκείνος τη ζωή τους στην διακονία της πολυπρόσωπης Αφρικής. Γνώρισα την αγωνία του Πατρός των Πατέρων, και όλων των Ιεραρχών για τον φωτισμό των Αφρικανικών λαών και ανάμεσά τους και εσάς  Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Γουινέας κ. Γεώργιε, εκπρόσωπε της Α.Θ.Μ του πάπα και πατριάρχου Θεοδώρου, που πάντα με περιβάλατε με την αφειδώλευτη αγάπη σας, την οποία αποδεικνύετε και σήμερα και της οποίας υπόχρεος διά βίου καθίσταμαι καθώς ομοίως και προς εσάς Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπε που εκ της νεότητός Σας πολλά προσφέρετε στον απόδημο ελληνισμό και γίνεστε για εμάς τους νεωτέρους παράδειγμα.

Ευχαριστώντας τον Πανοικτίρμονα Θεό και την Παναγία Μητέρα Του για τις έως σήμερα προς το πρόσωπό μου ευεργεσίες Τους, ευχαριστώ υικώς και Έσας Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς και παρακαλώ για τις ευχές Σας όπως το Πανάγιο Πνεύμα «το φωτίζων και αγιάζων πάντα άνθρωπον» πάντα τα ημέτερα ασθενή να θερταπεύει και τα ελλείποντά  να αναπληρεί.

Ακούγοντας τον προστάτη μου άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό να ζητά την ανάπαυση από τον ονοματοδότη μας  Φιλάνθρωπο Χριστό,  για εκείνους που βρίσκονται εν τω «φωτί του προσώπου Του» μνημονεύω των εν τη θριαμβεβούση Εκκλησία αυλιζομένων Χριστοδούλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών, παρά τους πόδας του οποίου μαθήτευσα, Ανθίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης του ευεργέτου μου, αρχιμανδρίτου Ισιδώρου Σαλάκου με τον οποίο συνοδοιπορήσαμε στην Αφρική, αλλά και του προπάππου μου Σταύρου που με χειραγώγησε στα κράσπεδα της Εκκλησιάς. Ευγνώμων αεί, θα τους συναντώ στο ιερό δισκάριο.   

Ευχαριστίες οφείλω ... σ΄Αυτούς που έφτασαν σήμερα εδώ από τις εσχατιές της Ελλάδας και το εξωτερικό, στους κληρικούς και λαϊκούς αυτής της ευλογημένης εκκλησιαστικής κοινότητος,της αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, αλλά και εκείνους στην πατριαρχική αυλή της Μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας και την Ιερά Μητρόπολη Ιωανουπόλεως και Πρετορίας για τη μαθητεία και συνεργασία κατά την εκκλησιαστική και διοικητική διακονία μου κοντά τους, μνημονεύοντας εξαιρέτως  των  Μητροπολιτών Λεοντοπόλεως Γαβριήλ και Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνό.

Ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον πρωτοσύγκελο του αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη που απεδέχθησαν την εισήγησή Σας Σεβασμιώτατε Ιερουργέ της προσωπικής μου Πεντηκοστής για συνέχιση ούτος  της ιερατικής  διακονίας μου.

Δεόμενος εις Εσέ που είσαι το «Φώς εκ φωτός, Θεός Αληθινός», όπως με καταστήσεις λύχνον επί την λυχνίαν και ουδέποτε παραχωρήσεις ίνα ελάχιστος κληθήσομαι «εν τη βασιλεία των Ουρανών» πρέσβεις φέροντας πάντας ηγιασμένους, τας ταξιαρχίας τε των Ασωμάτων, τον Πρόδρομον Σου τους Σοφούς Αποστόλους, πρός τοίς δε, Σην Άχραντον Αγνήν Μητέρα, ων τάς λιτάς εύσπλαχνε δέξαι Χριστέ μου και φωτός παίδα, τον Σόν έργασαι λάτριν»

 

Ο νέος πρεσβύτερος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στα πανεπιστήμια του Γιοχάνεσμπουρκ και το Ανοιχτό Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Χειροθετήθηκε αναγνώστης από τον Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, και υπηρέτησε ως Αναγνώστης και παρά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Χειροτονήθηκε διάκονος το 2008 εντολή του μακαριστού Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ανθίμου, δια χειρών του τότε Επισκόπου Διαυλείας Δαμασκηνού, και υπηρέτησε κατά αυτήν την πενταετία την Αρχιεπισκοπή Αλεξανδρείας, τον Ελληνικό Στρατό στα Ιωάννινα και το Διδυμότειχο, αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας στην Νότιο Αφρική. Ως πρεσβύτερος θα υπηρετήσει στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου.