<a href="/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD">Σε πείσμα των καιρών</a> <a href="/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82">Υποδοχή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες</a> <a href="/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1">Η ενορία στα σχολεία</a> <a href="/%E1%BC%84%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%E1%BD%B6%CE%BD-0">Ἄξιον Ἐστὶν</a> <a href="/%E1%BC%95%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%E1%BD%B8-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1">Ἕνα σχολικὸ γεμάτο πώματα</a>

Μια εβδομάδα προσευχής για τις αυτοκτονίε​ς

Μια εβδομάδα προσευχής για τις αυτοκτονίε​ς

Κύριε Κύριε, η των θλιβομένων παραμυθία και των πενθούντων παράκλησις και πάντων των εν ολιγοψυχίᾳ αντίληψις υπάρχων, τους τω πένθει των εξ αυτοχειρίας θανόντων συνεχομένους τη ση ευσπλαχνίᾳ παραμύθησαι· παν άλγος εγκείμενον εις την καρδίαν αυτῶν θεράπευσον … 

Με τα λόγια αυτής της ευχής εις πενθούντας, κατέληξε η εβδομάδα προσευχής για την κατάπαυση των αυτοκτονιών στην πατρίδα μας, που οργανώθηκε με αφορμή την πανήγυρη του Ιερού Ναού ΑγίαςΜαρίνης Ηλιουπόλεως.
 
Την ανέγνωσε την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012, κατά την απόλυση τηςΘείας Λειτουργίας, ο ιερουργός επίσκοπος Θαυμακού Ιάκωβος, αφού προηγουμένως είχε τελέσει και το κτητορικό μνημόσυνο συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς του Ναού και τον Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λαζαρίδη, εκ του Αγίου Νικολάου Γλυφάδας. Στην ομιλία του ο Επίσκοπος, με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή και το φαινόμενο των αυτοκτονιών είπε μεταξύ άλλων, «και δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που οι Χριστός έρχεται με συμπάθεια και φιλευσπλαχνία απέναντι στον πόνο του ανθρώπου. Αυτό το κάνει από την απεριόριστη αγάπη του για τον άνθρωπο, τον οποίο δημιούργησε για να συμμετέχει στην χαρά την δική του και μέσα εις την μακαριότητα του Θεού και όταν έρχεται αντιμέτωπος  με την πραγματικότητα ότι αυτό το δημιούργημα, που είναι ο άνθρωπος, είναι συνδεδεμένο πλέον με τον πόνο και με την ασθένεια και με όλες αυτές τις κακώσεις που φέρουμε μέσα στο επίγειο βίο μας. Φυσιολογικά έρχεται η ευσπλαχνία του Θεού να δημιουργήσει το θαύμα και να αποκαταστήσειαυτές τις βλάβες τις σωματικές στους ανθρώπους. Συνεχίζεται αδελφοί μου η αγάπη του Θεού, παρά την αποστασία μας και την αμαρτία, παρά το ότι πολλές φορές δεν υπολογίζουμε την παρουσία Του στην Ζωή μας...»
 
 Από την Κυριακή 15 Ιουλίου, με το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, το οποίο τέλεσαν οι κληρικοί του Ναού, ξεκίνησαν οι εορτασμοί και η εβδομάδα προσευχής με την πρόσκληση “ελάτε να πούμε προσευχητικά στώμεν καλώς στις ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ. Προσκαλέστε τους απελπισμένους να γνωρίσουν την ΕΛΠΙΔΑ”.
 
Την παραμονή της εορτής, 16 Ιουλίου το απόγευμα, εψάλη ο μέγας Εσπερινός υπό του Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολυκάρπου, παρουσία κληρικών από όμορες και μακρινές ενορίας και των αρχών της Πόλεως. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κατερίνας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Αγίας λέγοντας μεταξύ άλλων "όταν διαβάζουμε του βίους των αγίων θαυμάζουμε και λέμε Τι άγιοι είναι αυτοί; τι πράγματα έκαναν; Μπορώ άραγε εγώ να τα καταφέρω; Γινόμαστε λοιπόν θαυμαστές των Αγίων. Θαυμαστές υπάρχουν παντού... οι άγιοι μας δεν θέλουν θαυμαστές, θέλουν μιμητές. Θέλουν να μιμηθούμε την πίστη τους, την αγάπη τους για τον Θεό και τον άνθρωπο" και συνέχισε "να μιμηθούμε την αγία που δεν ακολούθησε ένα άκοπο Χριστιανισμό... Δεν μας χρειάζεται ένας Χριστιανισμός χωρίς αγωνιστική διάθεση, χωρίς κόπο, χωρίς ασκητικό φρόνιμα."
 
Στον Εσπερινό της Παραμονής συμμετείχαν οι κληρικοί, Αρχιμανδρίτης Ειρήναρχος Θεοδώρου, εκ του Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Τίτος Γαρεφαλάκης, εκ της Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Κουτσογιαννίδης, εκ της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος  Κατερίνας, εκ της Αγίας Παρασκευής ομωνύμου Δήμου, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Σουλτάνωφ, εκ του Αγίου Ιωάννου της Ρίλλας, Βουλγαρικής κοινότητος Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Χαλούλος, εκ της Αγίας Τριάδος Αιγάλεω, Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μουστάκας, εκ της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Χριστοδούλου, εκ των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως, Πρεσβυτερος Γεώργιος Στεργιου, εκ της Ανέζης Άρτης, οι  του Ναού πατέρες Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Βασιλάκης, Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης, Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης, Οικονόμος Ιωάννης Μεταξάς, Ιερομόναχος Ευσέβιος Μεάντζια, Πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης καθώς και οι Διάκονοι, Νεόφυτος Δοντάς, εκ του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, Φώτιος Καραδήμας, εκ της Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου, Εμμανουήλ Χριστοφόρου, εκ του Αποστόλου Παύλου Αθηνών και Γεώργιος Σταθόπουλος, εκ του Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως. Ενώ συμπροσευχήθηκαν οι Πρωτοπρεσβύτεροι Γεώργιος Πιακής εκ του Α΄κοιμητηρίου Αθηνών, Ευθύμιος Κερμελής εκ των Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως, και Αθανάσιος Σπηλιόπουλος εκ της Αγίας Παρασκευής Ηλιουπόλεως,
 
Ακολούθησε από τις 20:30 έως τις 23:30 το λαϊκό πανηγύρι, με χορούς τους οποίους ξεκίνησαν τα τοπικά συγκροτήματα των Ηπειρωτών και Κρητών Ηλιουπόλεως, με κλήρο, άρχοντες και λαό να συμμετέχει σ΄αυτούς, υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας που απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια και μουσική.
 
Στη συνέχεια έγινε Ιερά Αγρυπνία έως τις πρώτες πρωινές ώρες που τέλεσαν οι Οικονόμος Ιωάννης Μεταξάς και Πρεσβύτερος Βασίλειος Ταξιαρχιώτης. Κατά την όρθρο της αγρυπνίας εψάλλησαν υπό του Μητροπολίτου Πολυκάρπου και των πατέρων, το πρώτον, τα εγκώμια προς τιμής της Αγίας, ποιήμα της καθηγουμένης ΙσιδώραςΑγιοιεροθεϊτίσσης.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία υπό του αυτού Ιεράρχου, ενώ ομίλησε ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Κοινότητος, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, αναφερθείς στην γενναιότητα με την οποία η αιμορραούσα της Ευαγγελικής περικοπής προσέγγισε το Χριστό και την συνέκρινε με την νομιζόμενη ως «γενναιότητα» εκείνων που φτάνουν στην αυτοκτονία και είπε  «Ξέρετε εχθές ένας γιατρός,''γενναίος'' θα πει κάποιος, γιατί ανέβηκε στο πέμπτο όροφο του νοσοκομείου της Λαμίας έπεσε και αυτοκτόνησε. Έλεγε στους πυροσβέστες μην ανοίξετε το στρώμα δεν χρειάζεται, είμαι έτοιμος να πεθάνω.  Αλλά γιατί πέθανε; Και η Μαρίνα ήταν έτοιμη να θυσιαστεί και να δώσει τη ζωή της, την παρούσα για την μέλλουσα. Όμως γιατί εκείνοι που βαπτίστηκαν στο όνομα της Αγίας Τριάδος και έγιναν Χριστιανοί, αυτοκτονούν; Γιατί δεν γνώρισαν ποτέ τον Χριστό ως Ελπίδα. Και είναι υπεύθυνοι οι ηγέτες για το ότι αντί να στέκονται στις επάλξεις ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας γιατί δεν χτυπήσαμε ποτέ την πόρτα του γείτονα μας να τον ρωτήσουμε...  ''Τι κάνεις αδελφέ μου;'' Να νοιώσουμε την οσμή της πείνας του, να δούμε και να καταλάβουμε ότι ο ελάχιστος αδερφός μας, όπως το περιγράφει ο Χριστός, ο πεινασμένος, ο διψασμένος, ο γυμνός, ο φυλακισμένος, ο ασθενής, είναι ο Χριστός. Δεν θα μας σώσουνε ούτε τα προσκυνήματα, ούτε οι μετάνοιες, ούτε τα κομποσκοίνια, ούτε ο Γέροντας Παϊσιος, αν δεν αγαπήσουμε την ζωντανή εικόνα του Θεού μέσα στο πρόσωπο του αδερφού μας", και  συνεχίζοντας είπε «όταν νοιώθουμε αδερφοί μου ότι είμαστε μέσα στο πρόβλημα, τότε καταλαβαίνουμε το πρόβλημα του άλλου, τότε τον αγκαλιάζουμε, τον αγαπάμε, τον κατασπαζόμεθα και όταν έναν άνθρωπο τον κάνεις να νοιώθει έτσι, τίποτα δεν το αφήνει να πέσει από το παράθυρο. Γιατί; Γιατί θα νοιώθει την αναπνοή σου και την αγκαλιά σου σαν τησωτηρία του, σαν το Χριστό του, σαν την ελπίδα του. Ζητήσαμε φέτος αυτό τοπανηγύρι να γίνει πανηγύρι προσευχής για όλους εκείνους που βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση και οδήγησαν τη ζωή τους στο θάνατο αλλά και για όσους τους πενθούνκαι για τους άλλους που ζουν χωρίς ελπίδα…» Συλλειτούργησαν μετά του Επισκόπου οι κληρικοί του Ναού Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Βασιλάκης, Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης Πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Ξεσφύγγης και Ιερομόναχος Ευσέβιος Μεάντζια, προηγουμένων των Αρχιμανδρίτου Διονύσιου Χαμαράκη, εκ των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλιουπόλεως και Αρχιμανδρίτου Αθανάσιου Σουλτάνωφ, εκ του Αγίου Ιω. Ρίλλας Βουλγαρικής κοινότητος Αθηνών, ενώ έλαβαν μέρος και οι Διάκονοι, Νεόφυτος Δοντάς, εκ του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, Φώτιος Καραδήμας, εκ της Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου, Γεώργιος Σταθόπουλος, εκ του Αγίου Νικόλάου Ηλιουπόλεως.

Το απόγευμα στις 18:30, έψαλλησαν από τον π. Ιωάννη Μεταξά, οι 24 οίκοι των χαιρετισμών στην Μεγαλομάρτυρα, ενώ στις 19:15 εκίνησε ο μεθέορτος εσπερινός τον οποίο ακολούθησε στις 20:15 η λιτανεία των τιμίων Λειψάνων και της ιεράς Εικόνος της παιδομάρτυρος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Πολυκάρπου. Μετά του Αρχιερέως, συμπορεύθηκαν οι: Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, εκ της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Κουτσογιαννίδης, εκ της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Λιόλιος, εκ της Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ορφανουδάκης  εκ του Αποστόλου Παύλου Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Σουλτάνωφ, εκ του Αγίου Ιω. Ρίλλας Βουλγαρικής κοινότητος Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Αρκάδιος Ραζνύ, εκ της Μεταμορφώσεως Κορίνθου, Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Κρατζαφέρης, εκ της Ζωοδόχου Πηγής Λιδωρικίου, Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Πέτρου, εκ του Αγίου Βασιλείου δήμου Αγίου Δημητρίου, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Δρόσσος, εκ των Αγίων Απόστολων Παραλίας Καλάμου, Σύγκελος Αγαθάγγελος Καρκαγέλλης εκ του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Ποταμιάς Μεγαλοπόλεως, Πρεσβύτερος Χαράλμαπος Γεωργαντάς, εκ της Αγίας Μαύρας Ηλιουπόλεως, οι πατέρες του Ναού, οι Διάκονοι Νεόφυτος Δοντάς, εκ του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, Φώτιος Καραδήμας, εκ της Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου, Χαρίλαος Βασιλόπουλος, εκ της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, Γεώργιος Σταθόπουλος, εκ του Αγίου Νικόλάου Ηλιουπόλεως καθώς και εννέα υποδιάκονοι ανάμεσα στους οποίους, δύο εκ Πολωνίας και δύο εκ Τρικάλων Θεσσαλίας.
 
Με την επιστροφή στο Ναό ο π. Σεραφείμ, αφού ευχαρίστησε τους εθελοντές και ευχήθηκε σε κλήρο καιλαό καταλήγοντας είπε, «ζούμε αδελφοί μου ένα φαινόμενο που μας τρομάζει και σας λέω, πριν από λίγο καιρό όντας εφημέριος στο κοιμητήριο μας, μια Πέμπτη απόγευμα, όταν ήταν η ώρα να κάνουμε τις εξοδίους  ακολουθίες διαπίστωσα ότι οι τρεις στις τέσσερις κηδείες ήταν κηδείες αυτοχείρων. Εξεπλάγην από αυτόν τον αριθμό. Σκέφτηκα τοπόσο υπεύθυνος είμαι εγώ,  για το ότι αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν τέλος στην ζωή τους. Και μπορεί μεν να δικαιολογήθηκα γιατί ανάμεσα τους δεν ήταν ενορίτης, αλλά αυτό δεν με δικαιολογεί. Δεν μπορείσε ένα κοιμητήριο τόσο μικρό όσο είναι της Ηλιούπολης, τα τρία τέταρτα των κηδειών μιας ημέρας να είναι από αυτοκτονίες. Που είναι η ελπίδα μας αδελφοί μου; Που είναι η πίστη μας στο Θεό; Που είναι η εμπιστοσύνη μας σε εκείνον που είπε ότι «Τα πουλιά του ουρανού ούτε σπέρνουν, ούτε θερίζουν, μα ποτέ δεν πεινάνε και τα λουλούδια ούτε έχουν υφαντικές μηχανές, ούτε κλωστές, ούτε χρώματα και ντύνονται με τα ομορφότερα χρώματα»; Δεν μπορεί αδελφοί μου να είμαστε οι χριστιανοί σε απόγνωση γιατί η γνώση είναι ο Θεός. Δεν μπορούμε να απελπιζόμαστε γιατί η ελπίδα είναι ο Ιησούς Χριστός, Δεν μπορούμε να απογοητευόμαστε γιατί δεν είμαστε γόητες. Γόητες είναι εκείνοι που ξόδεψαν την ζωή τους και τα χρήματα τους για να δείξουν στους άλλους ότι έχουν καλό σπίτι με τέσσερις τηλεοράσεις, όταν όλα τα παίρνουν με δάνεια για να γοητεύσουν. Και απογοητεύτηκαν. Και άνοιξαν το παράθυρο και πήδηξαν στο κενό ή άδειασαν ένα πακέτο χάπια στο στομάχι τους για να τους οδηγήσει στο θάνατο. Όχι αδελφοί μου, να κόψουμε τον εγωισμό, να πούμε ότι θα πονέσουμε και θα πεινάσουμε, και μας αξίζει, να πούμε ότι η ελπίδα μας στο Χριστό εμπνέεται από τη μαρτυρία και το μαρτύριο της Αγίας Μαρινής, η οποία μόλις δεκαπέντε χρονών ερωτεύτηκε τον Χρίστο και απάντησε όχι στον ηγεμόνα της εποχής, που της έταζε πλούτη και μεγαλεία, για να την κάνει γυναίκα του εφόσον αρνηθεί την πίστη της. Αδελφοί μου σας προκαλέσαμε από την ενορία φέτος, να πούμε προσευχητικά «Στώμεν Καλώς» στις αυτοκτονίες. Το στώμεν καλώς το είπε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ όταν ο Εωσφόρος, ο μεγαλύτερος των αγγέλων, από εγωισμό, έπεσε από την θέση του παρασύροντας μαζί του και τους υπόλοιπους στην καταστροφή και δημιουργήθηκαν από τους αγγέλους οι διάβολοι. Στώμεν καλώς λοιπόν λέει η ενορία μας σήμερα και σας προσκαλεί,αφήστε τις τράπεζες να ζητάνε και να κάνουν κατασχέσεις, ένα πιάτο φαΐ ο ένας μας θα το δώσει στον άλλον, ένα κομμάτι ψωμί θα το μοιραστούμε, ένα ποτήρι νερό ακόμα και αν μας κόψουν το ρεύμα και το νερό θα το βρούμε. Ξέρετε μας είπαν να δηλώσουμε τα πηγάδια, για να μπορέσουν όταν αύριο θελήσουν να 'ρθούνε να τα φράξουν για να μην μπορούμε ούτε από εκεί να πιούμε νερό και να πλυθούμε. Ξεχνάνε όμως ότι στους Έλληνες υπάρχει ένα αντίδοτο που είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού που είτε άξια, είτε ανάξια, το μεταλαμβάνουμε αλλά μας αλλοιώνει και μας προστατεύει από κάθε αντικείμενο εχθρό, από κάθε έναν ο οποίος θέλει να επιβάλει την εξουσία του χρήματος, στους ανθρώπους της γης. Προσέχετε αδελφοί μου, οι νόμοι γίνονται για να τους τηρούμε, αλλά τώρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αντίσταση σε κάθε ξενόφερτη επιβολή, αν είναι δυνατόν να τους πούμε σε πια μέρη έχουμε λαχανικά για να φάμε, γιατί τάχα δεν είναι πιστοποιημένα από την ευρωπαϊκή Ένωση ή να κλειδώσουμε τα δοχεία με το λάδι γιατί τάχα δεν έχουν την σφραγίδα των υπευθύνων. Έτσι θέλουν να μας δουλώσουνε, αλλά δεν θα το πετύχουν γιατί αν η μεγαλομάρτυς Μαρίνα έδωσε την ζωή της για το Χριστό, εμείς και είμαστε πολλοί που θα το κάνουμε, θα βρεθούμε να δώσουμε την ζωή μας γι΄αυτόν τον πανευλογημένο χριστιανικό τόπο. Χρόνια πολλά και ευλογημένα και πονεμένα και πεινασμένα με την πίστη μας στο Θεό με την ελπίδα μας η Αγία, να γίνεται μεσίτρια και προστάτιδα μας»
 
Στις 21:15 τελέσθηκε υπό κληρικών του Ναού η ιερά Παράκλησις εις στην Αγία, ενώ στις ακολουθίες της υπόλοιπης εβδομάδος αναπέμπονταν δεήσεις για την παύση του φαινομένου των αυτοκτονιών.