<a href="/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD">Σε πείσμα των καιρών</a> <a href="/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82">Υποδοχή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες</a> <a href="/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1">Η ενορία στα σχολεία</a> <a href="/%E1%BC%84%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%E1%BD%B6%CE%BD-0">Ἄξιον Ἐστὶν</a> <a href="/%E1%BC%95%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%E1%BD%B8-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1">Ἕνα σχολικὸ γεμάτο πώματα</a>

Η εν "κρίση" Ελλάδα δεν σταματά να φιλοξενεί.

δείπνο Πολωνών κατασκηνωτών

 Για μια ακόμη χρονιά η επιτροπή διορθοδόξου επικοινωνίας της Εκκλησιαστικής Κοινότητας Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως σε συνεργασία με το “Cultural Center Agia Marina” διοργάνωσε θερινή κατασκήνωση για Πολωνούς και Ουκρανούς Ορθοδόξους νέους. Συμμετείχαν νέοι από τις πολωνικές ορθόδοξες εκκλησιαστικές επαρχίες Warszawsko-Bielska, και Białostocko-Gdańska καθώς και για πρώτη φορά από την επισκοπή  Przemysko-Nowosądecka που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας. Ακόμα συμμετείχαν και 10 μοναχές από την Μονή Προφήτου Ηλιού -Αγίου Νικολάου Gorodok της επισκοπής Rovensky –Ostorojsky, από την Ουκρανία.

 
Τα 108 άτομα φιλοξενήθηκαν στην Παιανία, στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία και ανέλαβε όλα τα έξοδα στέγασης και σίτισης τους. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ συναντήθηκε στις 27 Αυγούστου με τους φιλοξενουμένους του, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Δραπετσώνας. Εκεί οι κατασκηνωτές αφού εκκλησιάστηκαν, παρακάθισαν σε πλούσιο πρωινό που ετοίμασε η εκκλησιαστική κοινότητα Αγίου Φανουρίου, στην διάρκεια  του οποίου τους ομίλησε καταλλήλως ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ενώ τους έδωσε και αναμνηστικές ευλογίες.

 

Κατά την δεκαήμερη παραμονή τους στην Ελλάδα, έγιναν ακόμα δεκτοί στις 23 Αυγούστου από τον Πολωνό πρέσβη Maciej Krych, ο οποίος και τους παρέθεσε δείπνο στους κήπους της Πολωνικής Πρεσβείας στο Ψυχικό. Επισκέφτηκαν Αρχαιολογικούς χώρους, τις Μονές Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης και Οσίου Παταπίου Λουτρακίου, τόπους περιηγητικού ενδιαφέροντος, καθώς και παραλίες της Αττικής και της Κορινθίας.

 

Στην εκκλησιαστική μας κοινότητα έφθασαν το απόγευμα της Δευτέρας 27 Αυγούστου, όπου οι συνοδοί τους κληρικοί πρωτοπρεσβύτερος Ευγένιος Suszcz και πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Pupczykτέλεσαν στα σλαβονικά με την συνοδεία πολυμελούς  χορωδίας εκ των κατασκηνωτών,  τον Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που εορτάζεται στις 28 Αυγούστου σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο, το οποίο ακολουθεί η Ορθόδοξος Πολωνική Εκκλησία. Στην ακολουθία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι εκ των κληρικών του ναού, αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Βασιλάκης και ιερομόναχος Ευσέβιος Μεάντζια.

 

Προηγουμένως έγινε υποδοχή εκ μέρους της ενορίας του Πολωνού πρέσβη Maciej Krych και της συζύγου του Renata Lipka- Krych καθώς και των νέων διπλωματών που ανέλαβαν πρόσφατα υπηρεσία στην Αθήνα, ήτοι του Προξένου Przemysław Dropiewski , της A' Σύμβουλου και επικεφαλής του Πολιτικού τμήματος Sandra Harmoza, του Ακόλουθου Αμύνης Συνταγματάρχη Marek Duda μετά της οικογενείας του καθώς και του Β΄ Σύμβουλου και επικεφαλής του Οικονομικού τμήματος Wiktor Anselm.Μετά τον Εσπερινό έγινε ξενάγηση των φιλοξενουμένων διπλωματών και κατασκηνωτών στους χώρους του Ναού, παρατέθηκε δείπνο στο προαύλιο του, ενώ κατά την αναχώρηση τους έλαβαν αναμνηστικά δώρα.

 

Οι κατασκηνωτές αναχώρησαν οδικώς για την Πολωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής 31 Αυγούστου, αφού το απόγευμα της παραμονής δέχθηκαν στους χώρους της διαμονής τους αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του προέδρου της εκκλησιαστικής  μας κοινότητας Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου, συνοδευομένου υπό του Αρχιμανδρίτου Ευγενίου Παπαγιαννάκου εκ της κοινότητος Τριών Ιεραρχών Νέας Υόρκης, ο οποίος και μίλησε προς του κατασκηνωτές, καθώς και υπό του Συγκέλλου Αγαθαγγέλου Καρκαγκέλη της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

 

Την γενική ευθύνη του προγράμματος της κατασκηνώσεως είχε ο φοιτητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Patriκ Panasiuk διευθυντής του“Cultural Center Agia Marina”,  βοηθούμενος από την ασκούσα την πρακτική της με το πρόγραμμα Erasmus στο παραπάνω κέντρο, φοιτήτρια της Ελληνικής φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας Κira Charytoniuk.