<a href="/%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8E%CE%BD">Σε πείσμα των καιρών</a> <a href="/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82">Υποδοχή με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες</a> <a href="/%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B1">Η ενορία στα σχολεία</a> <a href="/%E1%BC%84%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%E1%BC%90%CF%83%CF%84%E1%BD%B6%CE%BD-0">Ἄξιον Ἐστὶν</a> <a href="/%E1%BC%95%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%E1%BD%B8-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1">Ἕνα σχολικὸ γεμάτο πώματα</a>

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΙΝ ΜΑΘΕΤΕ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΙΝ ΜΑΘΕΤΕ

 

ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

 

Από την πρώτη στιγμή που «ξέσπασε» το λεγόμενο «σκάνδαλο» Βατοπεδίου, ενημερώσαμε με ειδική σύναξη αλλά και έντυπα τα μέλη της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητας, περί της συκοφαντικής και αντιεκκλησιαστικής πραγματικότητας του θέματος.

 

Ήρθε λοιπόν ο καιρός όπου τα πρόσωπα που  έστησαν το "σκάνδαλο" Βατοπεδίου κρίνονται ένοχοι από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Προηγήθηκε η σύλληψη του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού Σταθμού Alpha που ξεκίνησε τον πόλεμο και ακολούθησε η καταδίκη του δημοσιογράφου, Κώστα Βαξεβάνη, για τα συκοφαντικά του δημοσιεύματα για τη Μονή Βατοπέδιου και τον ηγούμενο Εφραίμ.

 

Ας περιμένουμε, «ο Θεός αργεί, αλλά δεν λησμονεί» μας έμαθαν οι παππούδες μας. Και εμείς πολεμηθήκαμε τότε, από κληρικούς και λαϊκούς για τις θέσεις μας, αλλά ξεχάσαμε τα ονόματα τους και ο Θεός ας τους συγχωρήσει.

 

Πρεσβύτερος Σεραφείμ  

 

 

 

 Ένοχο έκρινε, τον δημοσιογράφο,  Κ. Βαξεβάνη, το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για σειρά δημοσιευμάτων που προσέβαλαν και συκοφαντούσαν την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και τον καθηγούμενό της αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

 

Η υπ αρ. 6148/6.12.2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών  ήταν κόλαφος για τον δημοσιογράφο . Πρώτος ο Κ. Βαξεβάνης είχε ξεκινήσει πόλεμο κατά της Μονής και του ηγούμενού της  από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλφα του επιχειρηματία Δ.Κοντομηνά που προσφάτως συνελήφθη.

 

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου της. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δέχθηκε ότι ο δημοσιογράφος με δημοσιεύματά του στην ιστοσελίδα http://www.koutipandoras.gr και στο εβδομαδιαίο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ προσέβαλε παράνομα και κατασυκοφάντησε την Ιερά Μονή και την προσωπικότητα του Καθηγουμένού της , αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

 

Για τον λόγο αυτό υποχρέωσε τον δημοσιογράφο αφενός να προβεί σε δημοσίευση αποκατάστασης της προσβολής και αφετέρου να καταβάλει στην Ιερά Μονή 10.000 Ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

 

Η Ιερά Μονή με δήλωσή της στο δικαστήριο, τα χρήματα αυτά ,τα έχει ήδη εκχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα συσσίτια αστέγων. Να σημειωθεί ότι ο γέρονταςΕφραίμ δεν είχε αιτηθεί να του καταβληθεί χρηματική αποζημίωση.

 

Όσον αφορά στην υπόθεση ,το δικαστήριο έκρινε ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα και κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τον δημοσιογράφο. Του αναγνώρισε μάλιστα ότι είχε σκοπό την εξύβριση και την συκοφάντηση της Μονής και του Γέροντος Εφραίμ.

 

Το δικαστήριο δέχθηκε επίσης ότι ο Κ. Βαξεβάνης με ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματά του ,προσέβαλε το όνομα, την ηθική υπόσταση και τον μοναστικό χαρακτήρα της Ιεράς Μονής αλλά και συμβόλων της χριστιανικής πίστης, όπως την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου.  Αμφισβήτησε δε και περιφρόνησε το πρόσωπο του Γέροντος Εφραίμ, την ηθική και θρησκευτική του συνείδηση και υπόληψη ως μοναχού και ιερωμένου.

 

 

Επιπλέον το Πολυμελές Πρωτοδικείο ,θεώρησε αποδεδειγμένο ότι τα δημοσιεύματα του Κώστα Βαξεβάνη, περιείχαν ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δημοσιεύτηκαν από τον δημοσιογράφο εν γνώσει της αναληθείας τους, με στόχο να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του Γέροντος Εφραίμ.

 

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, αποδείχθηκαν αναληθή, τα όσα ισχυριζόταν ο Κώστας Βαξεβάνης για «επιλεκτική» περιφορά της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου από τον Γέροντα Εφραίμ «στα σαλόνια» και για έκθεσή της σε λαϊκό προσκύνημα «με το αζημίωτο».

 

Αποδείχθηκε αντιθέτως ότι το ιερό κειμήλιο εκτίθεται προς προσκύνηση κατά καιρούς σε Ι. Ναούς ανά την Ελλάδα προς ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων τους.  Οι προσφορές μάλιστα των πιστών διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση των ναών που υποδέχονταν το ιερό κειμήλιο καθώς και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο κατακεραυνώνει τον δημοσιογράφο που, περιφρονώντας το τεκμήριο της αθωότητας, επιχειρούσε να εδραιώσει στο αναγνωστικό κοινό, πεποίθηση ενοχής του Γέροντος Εφραίμ για διάφορες πράξεις, Παρά του ότι η υπόθεση διερευνάται δικαστικά και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα δικαστήρια διαλύουν με τις αποφάσεις τους την κατασκευασμένη εικόνα περί σκανδάλου.

 

Η απόφαση αυτή προστίθεται στο πλήθος εκείνων των αποφάσεων, αστικών και ποινικών δικαστηρίων, που έχουν εκδοθεί τα τελευταία δύο χρόνια.  Οι αποφάσεις αυτές με ευθυκρισία, νηφαλιότητα και μετριοπάθεια αποκαλύπτουν την πραγματικότητα, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την εικόνα που είχε σκοπίμως καλλιεργηθεί από διάφορα Μ.Μ.Ε., ιδίως δε από το κανάλι στο οποίο εργαζόταν τότε ο Κ. Βαξεβάνης.

 

 

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ